Renovering
Få ditt instrument i toppskick.
Vid två tillfällen brukar jag rekommendera en lite större renovering. Dels när mina kunder har ett kvalitetsinstrument till sitt förfogande el. ett generationspiano/flygel som antingen gått i arv el. kommer att gå i arv. Det mesta på instrumentet går att renovera el. byta ut. En väl genomförd helrenovering är till stor spelglädje i många år framöver och kostar en bråkdel av vad ett nytt kvalitetsinstrument gör. På vår startsida finns en steinway & sons flygel tillhörande Mårtenssons Pianoverkstad från 1925 som både är omlackerad och helrenoverad. Även musiken är inspelad på denna flygel. Den finns även till uthyrning.
Vid valet av att antingen köpa ett nytt instrument el. renovera upp er gamla flygel/piano ta gärna kontakt med oss för rådgivning. Mårtenssons Pianoverkstad säljer även begagnade renoverade instrument och nya piano/flyglar vid beställning.
Vi rekommenderar att renovering görs av auktoriserad pianotekniker.
Renovering- akustiska delar
Resonansbotten som ligger strax understrängarna är gjord i granträ med undantag av vissa billiga modeller och fungerar som en stor högtalare. Genom strängarnas vibrationer förs ljudet via steget till resonansbotten som förstärker ljudet. Granträdet kommer från tätvuxen granskog på norrsidan för att få så många ådringar som möjligt. Efter uttorkning så limmas grantträet ihop i skivor för att bli uppspänd över ribbor och få en välvd form. Med tiden torkar resonansbotten ut och förlorar sin välvning där även sprickor är vanliga på äldre instrument. På detta stadium förlorar instrumentet en del av sin volym och tonalitet.
Vid lagning torkar man ut resonansbotten,vidgar sprickorna och lagar dem med hjälp av träkilar i granträ som fälls in. Efter reparation lackeras botten 3 gånger.
Järnram
För att kunna reparera resonansbotten lyftes järnramen av. I samband med det kan järnramen omlackeras vid behov. Vid montering av järnram gör man ett så kallat stegtryck. När välvningen på resonansbotten minskar, så minskar även trycket gentemot sträng-steg mot botten. Genom att slipa utmed sargen på vissa punkter sänker man järnramens höjd och därmed får ett originaltryck. I och med att stegtryck handlar om små marginaler är det viktigt att inte få för högt stegtryck el. för litet därför detta påverkar sluttonen.
Mensur
Mensurering är en beräkning på strängarnas dimension. Ex. kan strängdimensionen uppe i diskant vara 0,775 mm tjock ett visst antal toner för att sedan övergå till 0,800 mm osv. Dessa skall stämma överens sinsemellan. På äldre instrument kan mensureringen vara ojämn pga dåtidens okunskap, men med hjälp av ett dataprogram kan man ändra på mensuren så det passar just ditt instrument.På detta sätt optimerar man och förbättrar klangen i instrumentet.
Strängar och steg
Med åren mattas strängar ut och kan oxidera. Strängarna kan även fastna på anhängsstift och/el. kapodaster vilket gör instrumentet svårstämt och påverka stämbarheten negativt.Bassträngar som är en stålsträng med överspunnen koppar kan även oxidera och förlora sin klang. I vissa fall börjar bassträngen skorra.Genom att byta ut till nya bas och diskantsträngar får man en mycket renare och klarare ton
Steget som motsvarar stallet på en violin där strängen löper över kan börja spricka och de stift som låser fast strängarna kan släppa och orsaka missljud. Detta lagas genom limning men går även att byta ut.
Stämnaglar
Eller stämskruvar som dem kan kallas sitter i en stämstock i trä. Med åren torkar träet ut och kan få stämnaglarna att sitta lösa och gå för lätt. Det är nu man kan säga att pianot inte håller för en stämning.I de flesta fall kan stämnaglarna bytas ut mot en större dimension. I extrema fall får även stämstocken bytas ut.
Annat
Detta är några av de vanligaste problemen och dess lösningar. Ge oss ert problem så löser vi dem.