Mårtenssons Piano

Vi har Sveriges största showroom för piano och flyglar. Vi finns i Höör i centrala Skåne.

Samarbetspartners

Ett fantastiskt samarbete med Hans Pålsson under de senaste åren, där jag har renoverat upp äldre flyglar för att sedan avlyssnas i olika konsertsammanhang, har nu avkastning genom en inspelning.

Den första konserten jag anordnade med Hans Pålsson blev med en gammal Bechstein flygel från 1891 i Lunds Stadshall. Hans Pålsson anpassade sitt program efter den mer lyriska klangen som finns i de äldre flyglarna. Lunds Stadshall är en förhållandevis stor lokal som rymmer ca 400 personer. En sådan lokal kräver många gånger ett stort instrument som kan nå ut till alla lyssnare.

Reaktionen efter de första tonerna som spelades överraskade många i publiken. En mindre tonstark flygel, till skillnad från dagens hårdare eller ”råare” ton, uppmanade publiken att förstärka sitt lyssnande och även sin koncentration. Efter en stund tror jag att många kunde luta sig tillbaka i stolen och avnjuta den mjuka och runda tonen i detta instrument, som många pianister ibland saknar i dagens moderna flyglar.

Man skall inte glömma att i detta sammanhang var det inte förrän under Beethovens tid det blev alltmer vanligt att spela i större lokaler. Den klassiska musiken var även på väg att förena sig med den ”vanliga” människan och inte bara tillhöra överklassen.

Här gör vi nu en inspelning med en Steinway & sons flygel ”B” (211 cm lång) från 1925, även här har Hans Pålsson anpassat program efter både ålder och storlek på flygeln.

Jag kan utlova en härlig skiva med mycket bra blandade verk för olika sinnestämningar.

Lars Mårtensson/Pianotekniker